Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek A látás csodája? Tombol a 3 dimenziós moziláz…

A látás csodája? Tombol a 3 dimenziós moziláz…

Opticnet - 3D szemüveg mozizáshozEgyre szélesebb körben hódít teret a már cseppet sem újkeletűnek mondható szórakozás: a 3D mozi. Vidéken ugyan még korlátozott az ilyen filmszínházak elérhetősége, de tagadhatatlanul egyre népszerűbb a filmnézés ezen formája.

Ez nem is csoda, hiszen évente már filmek százai állnak a moziszerelmesek rendelkezésére. De mi a helyzet, ha igazán különleges élményre vágyunk?

Ezt az igényt kész kielégíteni a mozizás új dimenzója, azaz a 3D. Nem meglepő módon, az Avatar és a Fel! című animációs családi film is a 15 legnézetebb mozifilm közé küzdötte magát hazánkban az elmúlt évben*, és a repertoár azóta csak folyamatosan bővül.

Talán meglepően hangzik, de már a XIX. század végén készítettek filmes jeleneteket 3 dimenzóban. A technológia lényege abban rejlik, hogy az emberi látás mechanizmusához hasonlóan két megfelelő szögben elhelyezett kamerával kell rögzíteni a jelenetet, majd egy speciális eszköz segítségével (pl. egy 3D szemüveggel) a néző fejében a térbeli film illúzióját életre kelteni. Valójában a múlt évszázad eleje óta 30 évente fellángoltak az ez irányú igyekezetek több-kevesebb sikerrel, de a technológia napjainkban kezdi igazán kiforrni magát.

A digitális világ alapvetően sík. Vegyük például a monitorokat, a TV készülékeket vagy a mobiltelefont - mind két dimenzióban jeleníti meg a képeket, a 3D szemüvegeknek köszönhetően azonban  ezek az eszközök is képesek térbeli hatást kelteni.

A 3D szemüvegek közötti alapvető különbség a lencsék színében gyökerezik. A klasszikus változat a vörös/cián lencsés szemüveg, melyhez a legtöbb térhatású mozifilm, számítógépes játék és fénykép készül.

Opticnet - Szemüveg vörös/cián lencsévelA vörös/cián lencsék az emberi szem által látható színek 70%-át ereszti át, ezért változik meg kissé a tárgyak színe a szemüvegen keresztül nézve.

 

 

Opticnet - Szemüveg magenta/zöld lencsévelA magenta/zöld lencsék esetében ez az arány már 90%. Az ilyen szemüvegekkel jobban érzékelhető a térhatás és a színek is világosabbak. Ez a lencse csak a legújabb mozifilmekkel használható.

 

 

Opticnet - Colorcode szemüvegA kevésbé gyakori, úgynevezett colorcode (kék/borostyán) szemüvegeket a 3D fényképekhez tervezték, mivel ezek közvetítik a legélethűbb színhatást.

 

 

Hogyan válasszuk ki a kedvenc filmünkhöz leginkább illő szemüveget?

A legegyszerűbb módja, ha szabad szemmel megfigyeljük a tárgyak kontúrját: pirosas-kékes körvonalak esetén vörös/cián, rózsaszínes-zöldes kontúrok esetén magenta/zöld lencsés, borostyánsárga-sötétkékes esetén pedig colorcode 3D szemüveget válasszunk!

*Forrás: Marketing és Média


Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark