Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek A látásromlás világszerte milliárdos veszteségeket okoz

A látásromlás világszerte milliárdos veszteségeket okoz

Látásromlás, szemüvegA Johns Hopkins Egyetem Bloomberg közegészségügyi intézete, a New South Wales Egyetem, az afrikai Látáskutató Intézet és a megfelelő szemgondozás oktatására létrehozott nemzetközi intézet kutatóinak közös tanulmánya szerint minden évben milliárdos termeléskiesést lehetne megelőzni azzal, ha időben korrigálnák a cégek és a hivatalok dolgozóinak látáscsökkenését.

A kutatók világszerte 158 millióra becsülik azoknak a számát, akiknél a szem nem megfelelő fénytörési képessége váltja ki a látási problémákat. Szemüveg viselésével is megoldhatóak lennének a problémák

A Bulletin of the World Health Organization 2009. júniusi számában megjelent tanulmány az első, amely behatóan vizsgálja a látásélességet érintő problémák és a dolgozók produktivitása közötti összefüggéseket. Kevin Frick, a tanulmány első szerzője úgy véli, az egész világon jelentős gazdasági hasznot hajtana, ha mindenki szemüveghez juthatna, akinek erre szüksége van.

"Tanulmányunk 269 milliárd dollárra becsüli a látásproblémák következtében fellépő termeléskiesés miatti veszteséget, és 158 millióra azon emberek számát, akik látáscsökkentségét olyan nem kezelt fénytörési hiba okozza, ami egyébként könnyen korrigálható lenne" - hangsúlyozta Frick. "A csendes-óceáni régió nyugati részében, ahová Kína és Vietnám is tartozik, a legmagasabb - mintegy 62 millió - a valószínűsített kezeletlen esetek száma, és ez a térség felelős a világgazdaságot érintő potenciális anyagi veszteség majdnem feléért. A délkelet-ázsiai régióban, Bangladeshben, Indiában és Nepálban nagyjából 48,7 millióra tehető a hasonló szemészeti problémákkal küszködő szembetegek száma."

Frick és kollégái a különféle országok saját nemzeti felméréseinek adatait használták annak becslésére, hogy mekkora a bruttó nemzeti össztermék (GDP) csökkent látásúakkal és vakokkal összefüggésbe hozható csökkenése. A kutatók azt is felmérték, hogy a GDP mekkora hányada tulajdonítható ezekben az országokban azoknak, akik a megfelelő szemápolási szokásaiknak köszönhetően munkaképes életkoruk egésze alatt épségben megőrzik látásukat. A kutatók úgy találták, hogy a szem nem kezelt fénytörési hibái sokkal nagyobb hatással lehetnek a világgazdaságra, mint bármilyen más gyógyítható szembetegség, annak ellenére, hogy ezek olyan olcsó beavatkozással kivédhetőek, mint amilyen a szemüvegviselés - olvasható a Medical News

Today hírportálján.

"Vizsgálatunk egyértelműen rámutat, hogy óriási humánerőforrás-veszteség és termeléskiesés hozható összefüggésbe a szem kezeletlen fénytörési hibái miatt keletkező, de egyébként egyszerűen elkerülhető vaksággal és látáskárosodással" - tette hozzá Frick.

Mit mutat meg a látásélesség?

A látásélesség azt mutatja meg, hogy a szem egy bizonyos távolságból mekkora optikai jeleket képes elkülönítve felismerni. Hazánkban az 5 méterről történő látásvizsgálat terjedt el: a látásélesség jellemzésénél az egyén látását a nagy társadalmi átlag alapján elfogadott "normális" látáshoz viszonyítják. A normális látás 5/5, amit így lehet lefordítani: az egyén 5 méterről akkora jelet ismer fel, amekkorát az egészséges szem is 5 méterről látna. 5/10-es látásélességű személy viszont 5 méterről csak akkora betűt tud elolvasni, amit a jól látó már 10 méterről is felismerne. (Létezik 5/5-nél jobb látásélesség is, de viszonylag kevés embernek ennyire jó a szeme.)

Természetesen a látás élessége nem csak távolra fontos, hanem közeli tárgyakhoz is. Ezért a közeli látásélesség felmérésére külön teszt létezik: 33 cm-ről kell különböző méretű nyomtatott szövegeket olvasni. Az eredményt a távoli látással megegyező elv alapján jelölik.

Mi okozhatja a látásélesség romlását?

A látásélesség romlásának messze leggyakoribb okai a szem fénytörési hibái. Mindre egyaránt jellemző az, hogy a szembe érkező fénysugarak nem egyesülnek egyetlen pontban az ideghártyán, ezért nem jön létre éles kép. A fénytörési hibákat optikai módszerekkel korrigálni lehet. A látásélesség romlásának négy típusát különböztetjük meg:

  • Rövidlátó emberek a közeli tárgyakat jól látják, de a távoliakat nem képesek élesen látni.
  • A túllátók épp ellenkezőleg: a közeli tárgyakat nem képesek élesen látni.
  • Asztigmatizmus (belső szemtengelyferdülés) esetén a szaruhártya alakja nem szabályos gömbfelület. Valamelyik irányban domborúbb, egy másik - legtöbbször az előzőre merőleges - irányban pedig laposabb a felszíne.
  • Öregszeműségről (presbyopiáról) akkor beszélünk, amikor a szemlencse rugalmasságának élettani csökkenése következtében a szem fokozatosan elveszíti fókuszálási képességét. Ez átlagosan negyven éves korban kezdődik, és nem jelent betegséget, része a természetes öregedési folyamatnak. Ilyenkor egyre nehezebbé válik a közeli tárgyak élesen látása.

A látásélesség romlását nemcsak fénytörési hibák okozhatják. A látás élessége néha csak átmeneti jelleggel változik. Hátterében a szem túlerőltetése, kifáradása, éppen zajló gyulladásos megbetegedése, vagy akár fejfájás is állhat. Vannak olyan szembetegségek is (például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szürkehályog vagy az időskori makuladegeneráció), amelyek úgy rontják a látást, hogy azon nem lehet szemüveggel segíteni. Ezek kezelése összetett, hosszú távú orvosi feladat.

Ha bármilyen problémát tapasztal a látásélességében, forduljon a legközelebbi Opticnet Partnerhez. Az Opticnet Partnerek segítenek Önnek megtalálni a megfelelő látáskorrekciót és szakszerű kezelést nyújtanak minden szemproblémára!

Forrás: egeszseg.origo.hu

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark