Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek A monitor káros hatásai

A monitor káros hatásai

lcd_monitor

Összefolynak előttünk a betűk, ég a szemünk, fáj a fejünk - nem ritka érzések ezek egy irodában eltöltött fárasztó nap után, a szem túlterheltségének legfőbb előidézője ugyanis a számítógépes munkavégzés. A hvg megnézte, milyen szemproblémákkal szembesülhetünk, ha naphosszakat bűvöljük a monitort.

Irritált, megerőltetett, vörös szem, viszkető, égő érzés, szúrás, könnyezés - csak néhány kellemetlen tünet, amelyek a számítógép használata során jelentkezhetnek. Enyhébb esetekben egyszerű szemfáradtságról beszélünk, amely a kiváltó okok megszűnésével többnyire el is múlik. Ha a panaszok hosszabb időn át fennállnak, de mégsem teszünk semmit az okok megszüntetése érdekében - például a munkánkból kifolyólag nem tudunk radikálisan változtani az életvitelünkön -, idővel szemszárazság alakulhat ki, amely sok esetben már orvosi segítséget igényelhet.

"A tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor hosszasan figyelünk egy adott pontra, például olvasunk vagy a számítógépes munkába belefeledkezve órákat töltünk a monitor előtt; ilyenkor ugyanis a kelleténél kevesebbet pislogunk" - mondta a hvg.hu-nak Szakonyi Éva szemész szakorvos. További problémák előidézője, hogy hajlamosak vagyunk hunyorítani - akár úgy, hogy észre sem vesszük -, amikor a monitort nézzük, mivel a hunyorítással egyrészt javítjuk a látásélességet, mert segít kiszűrni a fókuszon kívüli tárgyakat, másrészt csökkentjük a zavaró fényvisszaverődéseket. A hunyorítás azonban szintén a pislogás gyakoriságának csökkenéséhez vezet, így elmarad a szem felszínének időről-időre szükséges újranedvesítése. Innen pedig egyenes út vezet a szemszárazságig. A normálisan 5-10 másodpercenként bekövetkező (percenként 6-12) pislogás akár 1-2 alkalomra csökkenhet, ha belefeldkezünk a munkába. Ennek következtében a szemfelszínt borító könnyfilm (amely pislogás nélkül 20 másodperc alatt elpárolog) állandó megújulása elmarad, s a fokozott könnypárolgást a szem fokozott termeléssel igyekszik kompenzálni.

"A páciensek általában felismerik, hogy elsősorban a munka, illetve az életvitelük okozzák a panaszaikat. Túlnyomórészt a 25-45 éves korosztályba tartoznak, és hosszú időt töltenek a számítógép előtt" - magyarázza Szakonyi doktornő. Bár a szemszárazság általában jól kezelhető műkönnyel, illetve szemcseppel, és ritkán ér el nagyon súlyos fokot, ez az állapot zavaró, sőt fájdalmas is lehet. A szemszárazság kialakulásához számos más életmódbeli tényező is hozzájárulhat: nem kifejezetten "szembarát" megoldás a sötétben, megfelelő háttérvilágítás nélküli tévézés, a hosszabb ideig tartó folyamatos autóvezetés, s hasonlóan káros lehet a túl száraz szobai levegő, a légkondicionált helyiségekben való huzamos tartózkodás, a légszennyezettség és a dohányfüst.

A szárazság állandó izgalmi állapotot jelent a szemfelszín számára, ennek következtében a szaruhártya és a kötőhártya területén gyulladás alakulhat ki. A hosszan tartó könnyhiány végül kikezdheti a szaruhártyát fedő hámsejteket is, ami hegesedés következtében látásromlást, homályos látást eredményez - sorolja  a szemész szakorvos, milyen következményekkel járhat az elhanyagolt szemszárazság.

A szem kifáradása megelőzhető, a legegyszerűbb, ha tudatosan figyelünk arra, hogy gyakran pislogjunk, használjunk műkönnyet, illetve időnként szakítsuk meg a munkát, s ne a monitort bámuljuk. Magyarországon miniszteri rendeletek - 50/1999. (XI. 3.) EüM és az 3/2002. (VIII. 30.) ESzCsM rendelet - szabályozzák a képernyő előtti munkavégzés egészségügyi és biztonsági követelményeit. A részletes leírás legfontosabb kitételei a rendszeresen elvégzett szemészeti vizsgálat (évente-kétévente), a kötelező óránkénti 10 perces szünet, és a monitor előtt töltött munkaidő maximalizálása napi hat órában.

A már fennálló tünetek kezelésére - enyhébb esetben elég a műkönny - többféle szemcsepp közül is válogathatunk, amelyek használatát a háziorvossal vagy a szemész szakorvossal történő konzultációt követően érdemes elkezdeni. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek a szem felszínén található hámrétegét védik, elősegítve a megújulását. Sőt, tartósítószer-mentes készítmények is kaphatók, amelyeket főként allergiásoknak, érzékeny szeműeknek ajánlanak. Amennyiben a szemszárazság előrehaladott állapotú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatók. A cikk itt folytatódik...

Forrás: HVG

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark