Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek A szem optikai hibái: presbiópia

A szem optikai hibái: presbiópia

Opticnet - A szem optikai hibái: presbiopia, öregszeműségA presbiópia egy olyan állapot, amely a normál olvasási távolságban megnehezíti a látást.

Miként befolyásolja a presbiópia a látást?

Különösen gyenge fénynél olyan feladatok, mint az olvasás és varrás nehezebbé válnak. Észrevehetjük például, hogy a betűk tisztább látása érdekében távolabbra tartjuk az újságot. Van, aki úgy érzi, hogy már rövid a karja. A presbiópia a távollátást azonban nem befolyásolja.

Van-e más hatása is a presbiópiának?

Ha sokáig közelre nézünk, mint az olvasásnál is, probléma lehet a koncentrálással, vagy megfájdulhat a szemünk, fejünk, esetleg elfáradunk.

Mi okozza a presbiópiát?

Nyugalmi állapotban a szem távolra fókuszál. Ahhoz, hogy közeli tárgyat is élesen láthassunk - azaz hogy a fókusz továbbra is pontosan az ideghártyára essen -, a szemnek változtatnia kell a törőerejét. A szemlencse alakja ilyenkor egy izom segítségével domborúbbá válik. A kor előrehaladtával a lencse azonban elveszti rugalmasságát, alakja kevésbé változtatható. A lencse rugalmasságának fokozatos csökkenése okozza, hogy a közelre fókuszálás nehezebbé válik, és ilyenkor a gyújtópont az ideghártya (retina) mögött képződik.

Ki lesz presbiópiás?

Mindenki tapasztalja a presbiópiát okozó öregedést, tehát ezt az állapotot nem lehet elkerülni. Az öregszeműség esetében nem is betegségről, hanem a közelre látás korral járó, élettani romlásáról beszélünk. (Meg kell jegyezni, hogy aki fiatalabb korában kismértékben rövidlátó volt, annál ez a folyamat a jól látókhoz képest csak későbbi életkorban, vagy esetleg egyáltalán nem okoz panaszt.)

Gyorsan alakul ki a presbiópia?

Jóllehet a közelre nézés nehézségei - úgy tűnik - hirtelen jelennek meg, a presbiópia mögött megbúvó öregedési folyamat már gyermekkorban megkezdődik. A presbiópia panaszai 40-45 éves kor között jelentkeznek először. A tünetek fokozatosan erősödnek, egyre nehezebbé téve a közelre nézést. 65 éves kor fölött a presbiópia jelentősen már nem változik.

Hogyan kezelhető az öregszeműség?

A presbiópiát pl. speciálisan közelre nézésre tervezett, egyénre szabott olvasószemüveggel lehet javítani. Sebészileg nem gyógyítható. A presbiópia korrekciója a közeli dolgokat élessé teszi ugyan, de a távoliakat elhomályosítja, így olvasószemüvegben nem lehet autót vezetni, vagy tv-t nézni. Annak érdekében, hogy a közelre és távolra nézés esetén ne kelljen állandóan cserélgetni a szemüveget, ún. bifokális szemüveg használható. Speciális lencséinek felső része a távol-, míg alsó része a közellátást segíti. A presbiópia korrigálása történhet még "fél szemüveggel", multifokális vagy progresszív szemüveggel , és speciális kontaktlencsékkel.

Mennyi időnként javasolt a szemvizsgálat?

45-65 éves kor között a szükséges korrekciót rendszeresen el kell végezni, ezért legalább kétévente fontos a látásvizsgálat.

Ha Ön is hasonló nehézségekkel küzd, keresse fel az Opticnet Szakértő Látszerészeit és végeztessen 6 pontos látásvizsgálatot*.

Miután megállapítottuk az Ön látásigényének megfelelő dioptriát, segítünk majd kiválasztani az elvárásának legmegfelelőbb szemüveglencse és szemüvegkeret kombinációt.

Forrás:szemuvegesek.hu

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark