Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Az első multifokális szemüveg kiválasztása

Az első multifokális szemüveg kiválasztása

elso szemuveg kivalasztasaAz első és legfontosabb kritériuma a jól működő szemüvegnek a helyesen meghatározott fénytörési hiba, vagyis annak megállapítása, hogy milyen dioptriára van szüksége a jó látáshoz. Mielőtt elkészíttetné első multifokális szemüvegét, mindenképpen végeztessen szakszerű szemvizsgálatot, hogy meghatározhassák látásának aktuális paramétereit!

A korrekt eredmények megállapítását követően történik az Ön számára megfelelő multifokális (progresszív) lencse kiválasztása. Manapság a multifokális lencse kínálat igen széles palettán mozog. Léteznek általános és speciális célra ajánlott típusok (pl. számítógép képernyő előtti munkához, autóvezetéshez stb.), amelyek természetesen árban és kialakításukban is különböznek egymástól. A multifokális lencse kiválasztásakor tehát sok szempontot kell mérlegelnie, de ezek közül is a legfontosabb annak figyelembe vétele, hogy a látótávolságok tekintetében milyen feladatokhoz fogja használni új szemüvegét.
Az Ön számára legmegfelelőbb lencsetípus kiválasztásához kérje szakértő látszerész segítségét az optikában! Az egyes típusokról bővebben a Multifokális szemüveglencsék menüpont alatt is olvashat!

Multifokális szemüveg kiválasztása

A megfelelő szemüveglencse meghatározása után következhet a szemüvegkeret kiválasztása. Egy speciális szemüveglencse típusról lévén szó, néhány szempontot keretválasztáskor is érdemes figyelembe vennie:

  • Mivel új szemüvegét egész nap viselni fogja, jó minőségű, kényelmes, könnyű keretet válasszon!
  • A kiválasztott szemüvegkeret lehetőség szerint rendelkezzen a középrész dőlésének állítási lehetőségével, valamint orrtámasszal, hogy a megfelelő látáskomfort elérése érdekében a szemüvegkeretet az Ön anatómiai adottságaihoz lehessen állítani! Ebből a szempontból egy fém szemüvegkeret mindenképp előnyösebb választás!
  • A multifokális lencsék oldalsó részén úgynevezett periférikus zónák (homályos területek) találhatóak. Ezeket a részeket még a keretbe csiszolást követően sem lehet a lencséből teljesen kiküszöbölni, ugyanakkor egyáltalán nem zavarják a látást, ha valaki pontosan betartja a lencse viselésére vonatkozó tanácsokat. Ebből kifolyólag azonban kerülni kell a túlságosan széles keretek választását, hogy minél minimálisabbra csökkenthető legyen ezen homályos zónák mérete!
  • A multifokális lencse középső részén található egy függőleges progresszív csatorna. Ez az a rész, ahol a lencse erőssége lassan, fokozatosan el kezd átváltani a távoli korrekcióból a közeli korrekcióba. A csatorna hossza lencsetípustól függően 11-16 mm is lehet, vagyis a szemüvegkeret kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy ez a távolság a pupillától lefelé mérve beleférjen a keret mélységébe!

Kérje szakértő látszerész segítségét az Ön számára megfelelő szemüvegkeret kiválasztásához! Egy jól megválasztott keret alapjaiban elősegítheti ugyanis, hogy Ön elégedett multifokális lencseviselővé váljon!

Mi történik ez után?

A megfelelő multifokális lencse és a hozzá passzoló keret kiválasztását követően nincs más feladat hátra, mint a szemüveglencsék feljelölése. A folyamat során a látszerész az Ön fejformájára, fiziológiai adottságaira igazítja először a keretet, majd megkéri Önt, hogy tekintsen a távolba. Ez a momentum szolgál arra, hogy az optikus bejelölje a pupillájának a helyzetét távolba tekintéskor, vagyis a lencse ezen területére kerül majd a távoli dioptria. Ezután a látszerész egy előre elkészített sablon segítségével felrajzolja a lencsére az olvasó zónát, ahová a lencsében a közeli dioptria kerül. Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudja a feljelölés helyességét, úgynevezett olvasópróbát is végeztet Önnel, amely során kényelmes, ülő pozícióban a látszerész arra kéri Önt, hogy a szemüvegkeretet viselve olvasson egy könyvből. Ezt követi az úgynevezett tükörpróba, ami a felrajzolt tekintési irányok helyességének utolsó ellenőrzését szolgálja. A lencsén végzett feljelölések pontossága alapvetően fontos a multifokális lencséknél, hiszen éppen ettől lesznek igazán személyre szabottak. A feljelölés történhet a fentebbi módszerrel, de számos optikai üzletben elérhető már úgynevezett visuReal® rendszer is, amely a folyamatot egy számítógépes program segítségével végzi el, így a legapróbb eltérések is kiküszöbölhetővé vállnak.

A szemüveg elkészítésének utolsó fázisa a lencsék becsiszolása a keretbe. A precíz becsiszolás elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön maximálisan kiélvezhesse az új multifokális szemüvege által nyújtott előnyöket és kényelmet.

Látogasson el weboldalunkra, és tudjon meg mindent a multifokális lencsék működéséről, előnyeiről! A www. progresszivlencseszakerto.hu oldalon számos tanácsot is találhat első multifokális szemüvege kiválasztásához, hogy végképp eloszlassuk a kételyeket!

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark