Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Gyakori gyerekszembetegségek és látásproblémák

Gyakori gyerekszembetegségek és látásproblémák

KancsalságA gyermekeknél leggyakrabban előforduló szem és látásproblémák ismertetése

Fénytörési hibák: rövidlátás (myopia), távollátás (hypermetropia), szemtengelyferdülés (astigmia)

A fénytörés hibák már korai gyermekkorban is jelentkezhetnek. Rövidlátás esetén a gyermek nem látja élesen a távoli tárgyakat. Ez gyakran iskolakezdéskor kerül felismerésre ("Nem látom a táblát"), és szemüveggel kell korrigálni. Távollátás esetén a gyermek jól láthat távolra és közelre is, de csak a szemének jelentős megterhelése árán, ami fáradtsághoz, fejfájáshoz vezethet. Ha a távollátást nem korrigáljuk megfelelően szemüveggel, súlyosabb esetben kancsalsághoz is vezethet.

Kancsalság (strabizmus)

A két szem párhuzamos együttállásának és együttmozgásának hibáját jelenti. (3-4 hónapos kor előtt ez még egészséges esetben is előfordulhat.) Sok fajtája létezik: az eltérés iránya, fennállásának tartama, mértéke illetve kialakulásának időpontja szerint. Fontos kérdés, hogy mindig azonos szem kancsalít-e, vagy a két szem váltogatja a feladatát. Leggyakrabban korrigálatlan távollátás okozza a kancsalságot, ami néha csak fáradtság, stressz vagy betegség esetén jelentkezik. A kancsalság nem pusztán esztétikai kérdés, súlyos következménye a tompalátás kialakulása lehet. A kancsalság nem nőhető ki, magától nem javul, ezért mindenképpen kezelésre szorul: szemüveggel, a szemek váltogatott letakarásával és szükség esetén műtéttel. Ez egy hosszú, sok türelmet és kitartást igénylő feladat.

Tompalátás (amblyopia)

Szemüveggel nem javítható, végleges látásélesség csökkenést jelent. Ez a súlyos betegség hazánkban sajnos nagyobb arányban fordul elő, mint a fejlett nyugati országokban. Leggyakrabban kezeletlen kancsalság, vagy a két szem jelentősen eltérő fénytörése következtében alakul ki. Mindkét esetben a gyermek agya "elnyomja" a gyengébben látó szemben keletkezett képet, és leszokik annak a szemnek a használatáról, ami idővel visszafordíthatatlan látáskárosodáshoz vezet. Az általánosan elfogadott vélemény egyelőre az, hogy 6 éves kor felett már nem, vagy csak alig kezelhető ez a betegség, ezért minél korábban kerül felfedezésre, szemüveggel és a jobban látó szem letakarásával annál gyorsabban és biztosabban gyógyítható.

Gyulladásos megbetegedések

A kötőhártya gyulladását legtöbbször helyi, vagy felső légúti fertőzés okozhatja. Vörös, könnyező szem, váladékozás, viszketés jellemzi. A szem tisztítása és szükség esetén a szemész által rendelt szemcseppek alkalmazása mellett általában gyorsan gyógyul. Ritkábban szénanáthához társuló allergia vagy vegyi anyag izgató hatása válthatja ki. A gyerekek néha az utcán, játszótéren piszkos kézzel nyúlnak a szemükhöz. Ez veszélyes, mert ilyenkor egy olyan féregfertőzést juttathatnak be a szembe, ami a szem belső szöveteinek gyulladásához (uveitis) vezet. Ez a kötőhártya gyulladásnál sokkal súlyosabb, a látást is fenyegető állapot, kezelése hosszadalmas, műtéti beavatkozást is igényelhet.

Sérülések

Kellő körültekintéssel jórészük megelőzhető lenne, mégis sokszor éri baleset a gyerekek szemét. Okozója lehet helytelenül használt vagy veszélyes játék, hétköznapi használati tárgy (ceruza, evőeszköz), vegyi anyagok (ragasztó, festék, tisztítószerek), el- vagy valahonnan leesés a szem illetve környékének megsértésével. Az egyértelmű külsérelmi nyomokon vagy vérzésen kívül szemsérülésre utalhat a hirtelen látásromlás, a szemfájdalom, a szemmozgás zavara, a pupillák méretének vagy alakjának különbsége. Alapszabály, hogy a szemsérülés legkisebb gyanúja esetén is azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni! A szembe került idegentest eltávolításával tilos próbálkozni, vegyi anyagot sok vízzel haladéktalanul ki kell mosni és ilyenkor nem szabad bekötni a szemet!

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark