Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Hasznos infók a szemüvegről!

Hasznos infók a szemüvegről!

Egy jól megválasztott szemüveg arcunk éke lehet, éppen ezért nem mindegy, milyen okulárét választunk. Emellett nem olcsó mulatság. Milyet, mi alapján válasszunk?

Tartós fogyasztási cikk a szemüveg

Néhány szemüvegkeretet és lencsefajtát a társadalombiztosítás is támogat, persze nem a legdivatosabb modelleket. Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) kétévente egyeztet a szemüveggyártókkal és forgalmazókkal, a támogatott keretek és lencsék fajtáinak meghatározásáról - tájékoztatott Reider László az Optika Egyesület elnöke, Opticnet Partner.

Párezer forinttal támogatva

Az általuk támogatott szemüvegekre néhány ezer forintos kedvezményt adnak. Támogatás csupán az OEP által kijelölt keretekre vagy lencsékre jár. A támogatás igénybevételéhez először is lakóhelyünk szerinti illetékes szemorvoshoz kell ellátogatni és vizsgálat után receptet kérni. Ennek fejében a kedvezmény bármely optikai üzletben beváltható. A támogatás mértéke átlagosan 2500 forint.

Új jelenség az utazó optika. Vigyázat becsapós!

A szemüveg tartós használati cikk, vagyis azonos garanciális feltételek vonatkoznak rá, mint például egy mosógépre. Ez jelenleg egyévi jótállás és kétéves szavatossági idő. A kereskedők ettől fölfelé eltérhetnek, vagyis több jótállási időt is biztosíthatnak. Reider szerint olyan helyen érdemes szemüveget venni, ahol orvosi vizsgálatot is biztosítanak. De minden, optikusnál elkészült szemüvegre felelősséget kell vállalni.

Nem árt, ha vásárlás után is elérhető az optikus

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy manapság, főként vidéken egyre több az utazó optikus. Ők előre meghirdetett időpontban tartanak vizsgálatot, illetve ajánlanak lencsét és keretet kínálatukból. A páciens ezek után fizet, majd postán kapja meg szemüvegét. A garancia érvényesítése ilyen esetben nehézkes, az utazó optikusokat nehéz utolérni. A kárvallott pedig hiába fordul a helyi optikushoz segítségért, ugyanis nemritkán javíthatatlan bóvlit sóztak rá - óv bennünket ettől a beszerzési forrástól Reider elnök.

Milyen legyen a szemüveg?

Egy biztos: hipermarketben és benzinkúton árult, előregyártott szemüveget megvenni tilos. A pupillák közti távolság tudniillik minden ember esetében más, ezért személyre kell szabni a lencsét. A kész szemüvegeknél viszont standard méretet használnak - hívja fel figyelmünket a szakember. Egy sokáig használt „egyenszemüveg" akár idegrendszeri károsodást is okozhat. Egy jó keret ismérve a cserélhető üveg és a javítható keret. A jó lencse pedig személyre szabott, vagyis szemvizsgálat alapján készül.A megfelelő lencse torzításmentes, optikailag pontos. Felületére érdemes reflexiócsökkentő bevonatot kérni, amely esztétikai és gyakorlati szempontból egyaránt hasznos. Így a lencse sem csillog és viselője sem lát tükröződést. Emellett felületkeményítő réteget is tanácsos kérni, hogy ne karcolódjon könnyen a lencse. Ezeket a lencséket nem kell csodaszerekkel tisztítani, langyos mosogatószeres vagy szappanos víz tökéletesen megfelel. Szemre nem könnyű megállapítani, melyik a jó keret és lencse, persze az áruk árulkodó lehet. Egy átlagos és viszonylag tartós szemüvegkeret ára legalább nyolcezer forint. A hozzávaló lencse ára pedig darabonként háromezer forinttól kezdődik. Egy, a rövidlátók által használt, mínusz öt-hat dioptriás szemüveg ára kerettel, vékonyított lencsével, bevonatokkal viszont akár negyvenötezer forint is lehet. Egy átlagos, két-három dioptriás, műanyagkeretes szemüveg pedig huszonötezer forintba kerül.

Tévhitek a szemüvegről

Számtalan tévhit él a szemüvegekről az emberek fejében - mondta Reider László. Az első például az, hogy ha valaki rendszeresen visel szemüveget, akkor tovább romlik a szeme. Ez azért nem igaz, mert a szemüveg csupán olyan segédeszköz szemünk számára, ami a megfelelő helyre, látóidegeinkre küldi a fényt. Ettől pedig nem változik meg szemünk mérete. A látásromlás ugyanis rövid- és távollátóknál egyaránt méretváltozás eredménye. Tévhit az is, hogy a monitor rontaná a szemet. Inkább arról van szó, hogy a látás romlása korfüggő. Kinek előbb, kinek utóbb kell segítség az olvasáshoz.

Reklámokban sokszor halljuk: fáradt, égő, viszkető, kiszáradt szemre szemcsepp a megoldás. Ez sem igaz így, ugyanis ilyen tüneteket a rossz látás is okozhat. A szakember mindenesetre azt javasolja, hogy évente legalább egyszer látogassunk el a szemorvoshoz, felülvizsgálatra. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy szemüveget is évente kellene készíttetnünk. Egy átlagos szemüveget ugyanis kétévente érdemes újra cserélni.

Forrás: Origo

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark