Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Hogyan tehetjük kellemesebbé és egészségesebbé a számítógép előtt végzett munkát?

Hogyan tehetjük kellemesebbé és egészségesebbé a számítógép előtt végzett munkát?

Opticnet - Számítógépes munka és látásNapjainkban egyre inkább előtérbe kerül a kérdés, miszerint a számítógép monitora károsíthatja-e a szemet?

Egyáltalán nem meglepő, hogy sokakat foglalkoztat ez a téma, hiszen mindannyian egyre több időt töltünk a monitor előtt a munkánkból kifolyólag vagy pusztán kikapcsolódási céllal. Gyakran tapasztalhatjuk ugyanakkor akár a saját bőrünkön is, hogy a hosszas számítógéppel végzett munka során a szemünk elfárad. Ez nemcsak kellemetlen érzés, de olykor fájdalommal, irritációval is járhat. Pedig számos vizsgálat igazolja, hogy a képernyő nagyon alacsony vagy egyáltalán semmilyen káros ionizáló sugárzást sem bocsát ki normál használati körülmények között, még akkor sem, ha rendszeresen, napi több órát ülünk előtte. De akkor mégis mi váltja ki ezeket a panaszokat?

A szemünk az evolúció során inkább a távoli látáshoz alkalmazkodott, és csak az elmúlt 20-30 évben használjuk egyre többet a közeli nézéshez, ezért a szemünk könnyebben elfárad, és a belső szemizmok állandó munkájából, valamint a szemlencse közeli fókuszálásából adódóan szemkörüli fájdalom jelentkezhet.

A szem fájdalmát, kifáradását a szem kiszáradása is okozhatja. A képernyőt nézve ugyanis a szemrésünk kitágul, ritkábban pislogunk (normál esetben 22-szer pislogunk percenként, míg olvasás közben mindössze 7-10-szer!), így a könnyfilm sokkal gyorsabban elpárolog, melynek következtében szúró érzést, kivörösödést, nehezebb pislogást és könnyezést tapasztalhatunk. Fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet, ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével vagy megfelelő monitorszemüveg viselésével. Ez utóbbi minimális + irányú dioptria átmenetével csökkenti a szem közelre történő munkavégzését a számítógép előtt ülve.

Mit tehet a szemszárazsági panaszok ellen?

  • óránként pár percre forduljon el a monitortól és pihentesse a szemét
  • próbáljon meg tudatosan pislogni
  • ha szükséges, használjon műkönnyet a szeme nedvesen tartására
  • ügyeljen arra, hogy a monitor megfelelő távolságra, kb. 50 cm-re legyen Öntől
  • a képernyő tetejét helyezze a szem vonala alá, így kevésbé erőlteti meg a szemét
  • az írott anyagokat, amiket munka közben használ, helyezze minél közelebb a képernyőhöz, így minimalizálható a fej- és a szemmozgás
  • a megvilágítás a munkahelyén ne legyen túl erős, így kiküszöbölheti a monitoron a visszatükröződéseket
  • rendszeresen portalanítsa a képernyőt, hogy tisztább képet lásson
  • ügyeljen a helyes testtartásra

Ha szeretné kiküszöbölni a hasonló kellemetlenségeket, keresse föl az Önhöz legközelebbi Opticnet Partner optikát és végeztessen 6 pontos látásvizsgálatot. Ennek segítségével Szakértő Látszerészeink megállapítják az Ön igényeinek megfelelő látáskorrekciót, és segítenek kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb monitorszemüveget. Akkor is viselhet hasonló védőszemüveget, ha nem szorul látáskorrekcióra, de szeretné egészségesebbé tenni a számítógép előtt végzett munkát.

Az Opticnet  a szemfáradtság megelőzésére a Nulux Active szemüveglencséket ajánlja! A Nulux Active szemüveglencsékről bővebben ITT olvashat!

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark