Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Jöttem, láttam, győztem

Jöttem, láttam, győztem

Sport és látás

A sport napjaink rohanó világában egyre nagyobb jelentőséggel bír. Az emberek nagy százaléka sportol szabadidejében, sokan versenyszerűen.

Nem újdonság, hogy a kényelmes sportolás, a jó teljesítmény szorosan összefügg az éles látással, ezért a szakemberek optikai termékek széles skáláját fejlesztették ki a sportolók számára. Mind a szabadidősportot, mind a versenysportot űzők körében egyre nagyobb az érdeklődés a kifejezetten sportolóknak készített termékek iránt.

Következzen néhány hasznos tipp kedvenc sportágainkhoz:

Labdarúgás

Többen keserűen emlékszünk a gyermekkori játszótéri focimeccseinkre, amikor a szemüveges srác került mindig sorsszerűen a kapuba. Napjaink látási nehézségekkel küzdő ifjú Puskásai szerencsére már a góllövéssel is próbálkozhatnak, hisz' a kontaktlencse megfelelően pótolja a szemüveget, és teszi élvezhetővé, játszhatóvá ezt a sportot. A labda kergetése közben a játékosok nem igényelnek differenciált látásmódot, kivéve talán a korábban emlegetett kapust. Mozgás és futás közben az éles látásnak és a fáradhatatlan szemnek nagy szerepe van, hiszen két félidőn keresztül kell a labdát figyelemmel kísérni, és a távolságokat megbecsülni. Játék közben a szemüveg viselése kifejezetten kényelmetlen és veszélyes, ráadásul egy-egy fejesnél, ütközésnél a szemüveg akár komoly balesetet is okozhat, ezért lehetőség szerint viseljünk inkább kontaktlencsét a játék alatt! A bírónak azonban mindig könnyűszerrel választhatunk szemüveget...

Kosárlabda

Ez a sport nagyon gyors mozgást, tökéletes kéz és szemkoordinációt, a távolságok pontos és gyors megbecslését igényli. Mivel általában teremben űzzük, fontos hogy a speciális fényhatásokkal, fénytörési problémákkal is megküzdjünk. Célszerű ezért kontaktlencse, vagy speciális, fejhez simuló szemüveggel javítani a sport élvezetét, és dobószázalékunkat.

Tenisz

A tenisz az a sport, ahol a tiszta térlátás alapvető elvárás, és a "sólyomszemre" nem csak a wimbledoni pályákon van szükségünk. A hosszú, folyamatos igénybevétel miatt ennél a sportnál a szemkáprázás az egyik leggyakoribb probléma. A látást törhetetlen, UV szűrővel és műanyag lencsével ellátott szemüveggel célszerű korrigálni. A nagymértékű izzadás miatt azonban szemüveg helyett a kontaktlencse viselete is indokolt lehet. A kiválasztásakor érdemes figyelembe venni az aktuális környezeti adottságokat is (por, hőmérséklet, páratartalom).

Úszás

Vajon tudunk-e vakon tájékozódni a víz alatt? Természetesen nem. Ha nem is létszükséglet, de a víz alatt is kényelmet, biztonságot nyújt, ha tisztán látunk. Ennél a sportágnál ajánlott a speciális úszószemüveg viselése, míg kontaktlencse használata nem javasolt. A merev lencsénket könnyen elveszíthetjük a vízben, a lágy lencse pedig sem medencében, sem sós vízben nem javasolt, mivel a víz kémiai összetétele és a sóval való érintkezés hatására viselése ödémát is okozhat. Következésképpen vízi sportoknál mindenképpen viseljünk úszószemüveget még abban az esetben is, ha egyébként nincs szükségünk speciális dioptriás úszószemüvege.

Búvárkodás

A tengeri élővilág páratlan csodái leginkább a szemünket gyönyörködtetik, pontosan ezért ennél a sportágnál kivételes szerep jut a védő- és búvárszemüvegeknek. A búvárszemüvegek elkészítésénél különös figyelmet fordítanak arra, hogy a "kromatikus" látás egyre csökken, ahogy lejjebb süllyedünk a vízben, ezért korrekciós filterrel látják el őket. A szemüveg képes a tengerszint alatti távolságot bemérni, a fényt ennek alapján megtörni, és leképezni a valós 7 színeket és formákat. 8 méter mélységben a vörös szín már nem látható, 24 méter mélységben pedig a sárgát zöldeskéknek látjuk a víz fénytörése miatt. A szem számára csupán a tenger színei, a kék, lila és indigó szín láthatók. A szűrő segítségével a távolságok jobban felmérhetővé válnak, és a színeket is szélesebb skálában láthatjuk. A tudomány segítségével már a mélység titkai is saját színeikben pompáznak előttünk!

Kerékpározás

Kerékpár és látás

Kerékpározás közben a természet több elemével is meg kel küzdenünk, fújhat a szél, tűzhet a nap, emellett por és a rovarok is kellemetlenségeket okozhatnak, sőt az esetleges esés következtében összetört szemüvegre is gondolnunk kell. Mindezek miatt leginkább műanyag sportszemüveg, vagy kontaktlencse viselete ajánlott.

 

 

Síelés közben egyszerre több dologra is koncentrálnunk kell. Ugyan a tanulási fázis elkerülhetetlen hanyatt- eséseitől a legtökéletesebb kontaktlencse sem óvhat meg minket, a további baleseteket könnyen elkerülhetjük, ha jól látunk és időben fel tudjuk mérni a távolságokat, nyomvonalakat a pályán. Ezen kívül a mélységlátásnak (stereopsis) is fontos szerepe van, hiszen ezáltal válnak felismerhetővé a pályán előforduló akadályok és gödrök. Olyan védőszemüveg viselése ajánlott, amely nemcsak tökéletesen illeszkedik az orrnyeregre, hanem megfelelően véd a szél és egyéb természeti hatások ellen, és mindemellett biztosítja a jó periférikus látást is.

Capoeira

Capoeira és látás

"Csak a szemre figyelni!" Már kilenc éve hódít Magyarországon a capoeira, Brazília nemzeti sportja, de azt kevesen tudják, hogy milyen fontos szerepe van a szemnek a harcos-táncosok játékában. A capoeira játék alatt nagyon kell figyelnünk a játékostársra, ugyanis a gyakran a fizikai törvényeket is meghazudtoló akrobatikus mozdulatok végzése közben ügyelnünk kell arra, hogy ne essünk rá a másik játékosra, illetve meg ne sérüljön, hiszen a capoeira egyben harcművészet is. A küzdősportokban általában az ellenfél mellkasát szokták figyelni, a capoeirában azonban a táncművészetekhez hasonlóan mindig a játékostárs szemét kell lesnünk, erre a Legiao Brasileira de Capoeira tanárai nagy hansúlyt fektetnek. A capoeira játék során ritka a fizikai kontaktus, de megtörténhet, ezért a szemüveges atlétáknak úgy kell kristálytisztán látniuk, hogy szemüveget bizony nem hordhatnak. A legmodernebb sportkeretek és lencsék sem garantálhatnak teljes biztonságot, hiszen hiába törhetetlen egy szemüveg, ha megsértheti a fejbőrünket. A legtöbb szemüveges capoeirista edzés és játék közben kontaktlencsét hord. A capoeira nyáron az igazi, amikor lehet a szabadban játszani, ez a napszemüvegparádé ideje! Egy igazi trendi capoeirás ugyanis nyáron napszemüvegben edz, hiszen a strandon felverődő homok miatt érdemes nagyon vigyázni a szemre!

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark