Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Lencseápolók

Lencseápolók

KontaktlencseHa kontaktlencsét kell hordani, ápolószereket is kell használni - egy termékcsomagot a tisztításhoz, a fertőtlenítéshez, valamint a kényelmes és biztonságos viseléshez.

Célszerű úgy választani, hogy megfeleljen az életmódunknak, a lencsénknek, a szemünknek. Az ápolószerek bizonyos típusai eltérő vegyi anyagokat tartalmaznak, ezért nem tanácsos összekeverni a különböző szereket, vagy helyettesítőként felváltva használni, mert ez a lencsék elszíneződéséhez, valamint a szem sérüléséhez, kényelmetlenségekhez vezethet. Mindig követni kell a specialista utasításait. Ápolók kaphatók több palackban, de van kombinált megoldás is, amely egyben tartalmaz több funkciót.

Lágy kontaktlencse-ápolók

Kontaktlencse Csomagolástól függetlenül az ápolók hat különböző funkciót töltenek be. Némelyek két, vagy több funkciót látnak el egyben, mások mindegyiket külön. Bizonyos funkciók függnek a lencse viselésétől és a szemtől. Az optikus a legmegfelelőbb típust javasolja.

Az ápolók hat funkciója a következő:

  • Napi tisztítás a hulladékok eltávolítására. Ha a kiült anyagokat nem távolítjuk el, kényelmetlenséget okozhat, zavarhatja a látást, és akadályozhatja a fertőtlenítő oldatot a mikroorganizmusok teljes kipusztításában.
  • Fertőtlenítés a kifejlődő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) elpusztítására. A fertőtlenítőknek két fő típusa van: hidrogén-peroxid, amely közömbösítést igényel, valamint az úgynevezett vegyi fertőtlenítő, amelyik nem igényli azt.
  • Közömbösítésre van szükség, ha hidrogén-peroxid a fertőtlenítő, mivel a hidrogén-peroxid erős oxidálószer és irritálja a szemet. A semlegesítés a hidrogén-peroxidot vízre és oxigénre bontja; mindkettő ártalmatlan a szemre.
  • Az öblítéshez és a tároláshoz szükség van egy izotóniás sóoldatra. Sok ápoló kombinálja az öblítő és a tároló funkciót a fertőtlenítővel. A legtöbb sóoldat nem alkalmas a lencsék tárolására, mert nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak a mikroorganizmusok elpusztítására alkalmas anyagokat. Figyelmesen tanulmányozzuk a használati utasítást, és konzultáljunk az optikussal, hogy a tároló folyadék alkalmas-e a csírák elpusztítására.
  • Nedvesítő cseppeket alkalmazhatunk szemszárazságnál, alacsony páratartalomnál, vagy hogy még kényelmesebb legyen viselni a lencséket.
  • Protein-eltávolítást az enzim-tisztító tablettával végezhetünk hetente egyszer. Ez eltávolítja a megült protein hulladékot, és a napi tisztítással és fertőtlenítéssel együtt segít megőrizni a lencse tiszta és friss felületét. Egyszer használatos lencséknél a protein-eltávolítás nem szükséges, mivel azokat előbb eldobják, mint ahogy a proteinhulladékok problémákat okozhatnának.

Egyéb lágylencse ápoló módszerek

Kifőzés

A lágy kontaktlencsék fertőtlenítésére korábban használt módszer, a kifőzés manapság már csak ritkán használatos. A módszer lényege, hogy a lencséket tisztítás után friss sóoldatba, a lencsetartóba helyezzük. A lencsetartót azután egy fûtő egységbe tesszük, a mikroorganizmusok elpusztításához elegendő időre. Ez idő alatt a hevítés beleégeti a maradék hulladékot a lencsébe, ezzel megrövidítve a lencse élettartamát. A magas víztartalmú (napjainkban általánosan elterjedt) lencsék a hevítéstől tönkremennek.

Ultrahang

A lágy kontaktlencsék tisztításának egy másik módszere az ultrahang-kezelés. A lencséket az oldatban egy ultrahangos egységbe helyezzük. Az ultrahangos módszer rezgéssel dolgozik. Ez egy olyan folyamat, amely során a folyadékban alacsony és magas nyomás váltakozik, s ez leszedi a lencse felületéről a hulladékot. Így azonban a lemállott hulladék továbbra is az oldatban úszik a lencse körül, ezért fertőtlenítés előtt az oldatot cserélni kell. Erős ultrahang elpusztíthatja a mikroorganizmusokat, de azok az ultrahangos készülékek, amiket kontaktlencsékhez használhatunk, erre nem képesek.

Merev gázáteresztő lencsék ápolói

Merev lencseA merev gázáteresztő kontaktlencséket a biztonságos és kényelmes használat érdekében szintén tisztítani és fertőtleníteni kell. Az optikus a szemnek, a lencsének, és életmódunknak megfelelő ápolót javasol. Ez egy olyan összeállítás, amely tartalmaz a tisztításhoz, öblítéshez, fertőtlenítéshez, protein-eltávolításhoz és a szem újra nedvesítéséhez - ha az kiszáradna a lencse viselése során - való szereket. Nagyon fontos, hogy csak a kifejezetten a merev gázáteresztő lencsékhez tervezett ápolókat használjuk, mert azok olyan fertőtlenítő és tartósító szereket tartalmaznak, amelyek leghatásosabban a merev lencsék anyagával dolgoznak. Ha változtatni szeretnénk a lencseviselés rendszerén, vagy új lencséket szeretnénk, előbb mindenképp konzultáljunk egy optikussal, ha csak telefonon is, hogy olyan terméket válasszunk, amely megfelel a szemünknek. Ha merev gázáteresztő kontaktlencsét hordunk, olyan ápoló megoldást válasszunk, amelyet kifejezetten ahhoz a lencsetípushoz terveztek. A lágy lencsék oldatai nem kondícionálják a gázáteresztő lencsék felületét, amely ahhoz szükséges, hogy a lencse felszíne a könny által nedvesíthető maradjon.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark