Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Rendhagyó kiállítás és támogatás a látássérültekért

Rendhagyó kiállítás és támogatás a látássérültekért

Szemereki terez tajtekzo tengerTapintható tárlatnak, konferenciának és interaktív alkotói programoknak ad otthont a Szépművészeti Múzeum a Kézzelfogható Alapítvánnyal közös szervezésben az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kapcsolódóan. A vasárnapig látogatható speciális kiállítás szervezőinek célja, hogy a látássérült és vak emberek együtt váljanak a kiállítás közönségévé a látókkal, interaktív módon segítve egymás megértését és a kiállítás befogadását.

A tapintható kiállításon közel harminc kortárs képzőművész, iparművész alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei láthatók, különös tekintettel az anyagok sokszínűségére és tapinthatóságára. A tárlat különlegessége, hogy a látók a látássérültek vezetésével is kezükbe vehetik a képzőművészeti alkotásokat, így bekötött szemmel, rábízva magukat a látássérült és vak tárlatvezetőkre egy egészen új megközelítéssel ismerhetik meg a műveket.

A május 3.-án tartott konferencián művészek, gyógypedagógusok és maguk a sérült alkotók tanácskoztak a fogyatékkal élők és a művészet kapcsolatáról. A rendezvény fővédnöke: Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára.

A kormány ezzel egy időben írt ki csaknem 120 millió forintra támogatást a látássérültek rehabilitációjára, amelyre még május 27-ig lehet pályázni. (A pályázat dokumentumai az alábbi helyről tölthetők le: http://www.vakokintezete.hu/index.php?oldal=palyazat)

Hazánkban mintegy 80 ezer látássérült ember él, számuk évente 4-6 ezer fővel nő. Az ő mindennapi életüket könnyíti meg az elemi rehabilitáció, amely szakszerű segítséget nyújt számukra többek között önmaguk ellátásának újratanulásában és az önálló közlekedés technikáinak elsajátításában, ezzel segítve a munkavállalást is.

A helyi központok támogatásán túl a kormány számos egyéb intézkedéssel segíti a látássérültek rehabilitációját. A elemi rehabilitáció fejlesztésén túl a kormány céljai között szerepel a Vakok Állami Intézetének teljes felújítása és egy új, korszerű bentlakásos intézmény létrehozása Tatán.

Az új telephely létesítésével olyan új képzési központ is létrejön, amely lehetővé teszi a komplex rehabilitáció kiegészítését például nyelvi, informatikai és egyéb olyan képzési programokkal, amelyek hozzájárulhatnak a későbbi munkaerő-piaci integráció sikeréhez.

Az Opticnet Partnereknek már évek óta szívügye látássérült embertársainknak a segítése, így fontosnak tartjuk, hogy az ilyen jellegű kezdeményezések minél több emberhez eljussanak.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark