Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Rendszeres kontroll, avagy a szemvizsgálat fontossága

Rendszeres kontroll, avagy a szemvizsgálat fontossága

Szemvizsgálat és kontrollÚj rovatunkban mindig egy tapasztalt szakemberrel beszélgetünk olyan témákban, melyek Olvasóink többségét érinti és hasznos tanácsokat adhat minden téren.

Dr. Nagy Ilona szemész szakorvos,- kontaktológust kérdeztük, vajon szükséges-e a rendszeres szemvizsgálat vagy sem.

Szakértőnk, aki több mint 20 éve praktizál elmondta, hogy vannak különösen „veszélyeztetett" emberek, akiknek az átlagnál fontosabb, hogy rendszeres szűrővizsgálaton vegyenek részt. „Aki sokat dolgozik monitor előtt, egy idő után fejfájásra, a szem égésére, kivörösödésére panaszkodhat" - tudtuk meg - „ilyen esetekben egy szemüveggel, kontaktlencsével a kicsinynek tűnő fénytörési hibát is ki kell javítani és nagyon gyakran nedvesítő cseppre,műkönnyre is szükség lehet. Különösen fontos az ellenőrzés azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk vagy cukorbetegségben szenvednek, hiszen ezek a betegségek látásromlás ill. panasz nélkül is olyan elváltozást okozhatnak a szemfenéken,amelyek kezelés nélkül súlyos látásromláshoz vezethetnek.

Nagy doktornő arra a kérdésünkre, hogy ha valaki jól lát szemüvegével, annak miért fontos az rendszeres szemvizsgálat, kiemelte annak fontosságát, hogy a fiatalok ugyan a nagyfokú alkalmazkodóképességüknek köszönhetően a nem elégséges dioptria ellenére is sokszor élesen látnak , de ez olyan megerőltető, hogy a nap végére kifejezett fáradtságot,szem- ill.fejfájást éreznek. Szakértőnk megjegyezte, hogy sokan nem tudják, de a kisgyermek pupilla távolsága (ami a szemüvegkészítésnél egy nagyon fontos tényező!) a növekedéssel folyamatosan változik, így a gyerekek esetében a szemorvosi vizsgálat emiatt is fontos. Bizonyos életkor felett, ezt nagyjából 40 évre teszi az orvostudomány, olyan változások állnak be , melyek miatt úgy tűnhet, hogy" nem elég hosszú a karunk". Ahhoz hogy olvasni tudjunk egyre messzebb kell tartanunk az olvasnivalót. Ez azt jelenti, hogy előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz látáskorrekcióra, szemüvegre. Dioptriánk helyes bemérését bízzuk szakemberre, soha ne vásároljunk kész olvasószemüvegeket, mert azok tovább rontanak látásunkon!

„Napjainkban egyre közkedveltebb a kontaktlencse is" – jegyezte meg utoljára a doktornő. Divatos, jó kiegészítő egy szemüveg mellé, hordható napszemüveggel, de a kontaktlencse nem megfelelő ápolásával,a viselési idő be nem tartásával,az ellenőrzés elmaradásával komoly komplikációk adódhatnak. Néha még akkor is a szem pihentetését javasolja a doktornő, mikor a páciens nem panaszkodik, de a réslámpával történt vizsgálat közben elváltozásokat fedezett fel a szemben, melyeket a kontaktlencse okozott. „Elég egy kisebb fertőzés, vagy a lencse nem megfelelő illeszkedése a szaruhártyára, ha nincs megfelelő ellenőrzés, maradandó károsodás is felléphet." – emelte ki végül szakértőnk.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark