Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Sportolás szemüvegben

Sportolás szemüvegben

sportszemuvegNoha a szemüvegeseknek egyáltalán nem okoz gondot a mindennapokban szemüveget viselni, sportolás közben a legtöbben mégis leveszik azt. Ez óriási hátrányt jelent, hiszen így jócskán csökken a látásélesség, pedig manapság már kitűnő sportszemüvegek kaphatók, melyekkel kiküszöbölhető ez a probléma.


Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a rugalmas anyagok, a domború formájú keretek, a jobb kontrasztélességet biztosító színezett szemüveglencsék és az egyre modernebb felületkezelések megjelenése, melyek megóvják a lencséket a karcoktól, az izzadtságtól és az időjárás különböző viszontagságaitól.  

 

Olimpiai bizonyíték
A legjobb példa arra, hogy a szemüvegviselés nem állhat a sportkarrier útjába, Tia Hellebaut, magasugró olimpikon. Ő az egyike azoknak a profi atlétáknak – és egyben az egyetlen világhírű magasugró –, aki szemüveget visel, mégis nagyon eredményes. Sőt, még jobban lát szemüveggel, mint kontaktlencsével.  A bizonyíték erre az az aranymedál, amit a 2008-as Pekingi Olimpiai Játékokon szerzett.

tia_hellebaut


Az éles látás nagyon fontos a hivatásos sportolóknál. Kezdetben Tia kontaktlencsét használt, de miután egy csúnya szemfertőzésen esett át, rákényszerült a szemüveg viselésére, amivel eleinte egyáltalán nem tudott megbarátkozni. De amint felvette új szemüvegét, rájött, hogy egyáltalán nem hátráltatja őt, sőt nagymértékben segíti.  Egyből érezte, hogy a látása tisztább, élesebb, a mélység érzékelése is jelentősen javult, ami egy magasugrónál elengedhetetlen.
Tia-nak jelenleg már több szemüvege is van, ütésálló lencsékkel, amelyek olyan könnyűek, mint egy tollpihe. A lencsék egy különleges, karcálló felülettel vannak kezelve, amely biztosítja a nagyobb átláthatóságot és a tükröződésmentességet. Ennek eredményeképpen Tia-t azóta kevésbé zavarják a versenyeken a stadion fényei okozta csillogás. A felületkezelésnek köszönhető az is, hogy az esőcseppek leperegnek a lencséiről, így azok sosem párásodnak be.

Anyagválasztás
A sportszemüvegek alapanyaga eltér a hagyományos szemüvegekétől. A legtöbb sportkeretnek ergonomikus, hajlított formája van, amely így közelebb helyezkedik el az archoz, ezzel védve a szemet a széltől, a rovaroktól és a portól. Különösen fontos a szabadtéri sportoknál a lencse mérete. Minél nagyobb a lencse és minél nagyobb a keret görbülete, annál kevesebb UV sugárzás éri a szemet. Ha Önnek dioptriás lencsére van szüksége, akkor számolnia kell azzal, hogy speciális módszerekre van szükség, mivel a lencsék szem előtti kissé eltérő helyzetét is figyelembe kell venni.  
A legideálisabb sportszemüveg lencsék ütésálló alapanyagból készülnek, így csökkentve az esélyét annak, hogy a lencsék aktív mozgás közben eltörjenek. Ugyanakkor az anyaguknak könnyűnek is kell lennie, hogy ne akadályozzák viselőjüket sportolás közben, és persze nem elhanyagolható szempont a kényelmes viselés sem! A keret anyagának lágynak és rugalmasnak kell lennie, hogy ne tudjon lecsúszni mozgás közben. A sportszemüvegek speciális tartozéka lehet egy a homoloknál elhelyezkedő szivacsbetét, amely meggátolja, hogy a verejték lecsorogjon a szembe, valamint a levegőző nyílások, amelyek feladata, hogy biztosítsák a megfelelő szellőzést. Az orrnyereghez és a szárakra helyezett puha párnák egyúttal csúszásmentessé teszik a keretet.


Színes lencsék az UV védelemért és a jobb kontrasztért

A jobb UV védelem és kontrasztélesség érdekében érdemes a sportszemüvegbe színezett lencséket választani. A lencse színének és keménynek meg kell felelnie a kívánt célnak. Kinti használatra a napszemüveg biztosítja a legmegfelelőbb védelmet a láthatatlan fény ellen. A lencséknek legalább 70-75%-os színezettségűeknek kell lenniük, nagyon világos környezetben – víz mellet és hóban – 85 vagy akár 90%-os. A barna lencse javítja a kontrasztot a fűben és a kék égnél, megfelelő színeket ad, például golfozásnál. A szürke és zöldesszürke lencsék nem változtatják meg a színeket körülöttünk, így megkönnyíti a távolság észlelését. A speciális citromsárga és narancsságra lencsék lövészethez és síeléshez kiválóak, ugyanis javítják a kontrasztot és a pontosságot gyenge fényviszonyoknál vagy felhős időben.

Az, hogy Önnek milyen típusú keretre vagy lencsére van szüksége, az attól függ, hogy milyen sporthoz szeretné viselni. Tehát mielőtt sportszemüveget vásárolna, mindenképp konzultáljon szakemberrel. Ez pont olyan, mint ahogy a futáshoz sem megfelelő bármilyen sportcipő. Az Önnek megfelelő sportszemüveg kiválasztásához kérje Szakértő Látszerészeink segítségét!

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark