Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Szemrevaló ínyencségek

Szemrevaló ínyencségek

Making-carrot-cakes-with-amazing-tastesKíváncsi vagy milyen ételekkel segítheted éles látásod megőrzését? Mint tudjuk, egészségünk fenntartásában nagy szerepe van a táplálkozásnak. Szemünk egészségét illetően is vannak olyan hatóanyagok, amelyek jótékony hatást fejtenek ki. Bemutatunk néhány ínycsiklandozó szemrevaló jó falatot! 

Jó étvágyat kívánunk!

 

Amikor a diétás táplálkozásról van szó rögtön a zöldségek, gyümölcsök jutnak eszünkbe. Nincs ez másképp akkor sem, hogyha szemünkre szeretnénk koncentrálni.

A zöldségekben és gyümölcsökben sokféle olyan növényi hatóanyag található, melyeknek nagy szerepe van az egészség, főleg a szem egészségének megőrzésében. Ilyen hatóanyag a lutein, ami a retinán található sárgafoltban van jelen. Kutatásokkal kimutatták, hogy aki nagy mennyiségben fogyaszt luteint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, azok között csökken az időskori látásromlás esélye. Ez a hatóanyag megtalálható a sárga színű gyümölcsökben, például a sárgadinnyében vagy a narancsban. Ezen felül elsősorban leveles zöldségek tartalmazzák, mint a kel, spenót vagy a brokkoli, de megtalálható a kukoricában vagy a borsóban is.

Szintén fontos, a luteinnel együtt nagyon hatékony anyag, a zeaxantin. Gyakran fordulnak elő együtt egyes zöldségekben és gyümölcsökben, de szervezetünk is képes a luteint zeaxantinná alakítani. Feltételezések szerint ezeknek a színanyagoknak a nagyobb vérszintje megvédheti a retinát a fény károsító hullámhosszú sugárzásától és megelőzheti a szürke hályog és az időskori sárgafolt-elfajulás kialakulását, illetve lassíthatja ezen betegségek súlyosbodását. Mivel antioxidánsban gazdagok, segíthetnek a fenti betegségek utáni regenerálódásban is.

A látás szempontjából azonban az egyik leghasznosabb étel a sárgarépa, ami béta-karotint tartalmaz, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin a látás épségének fenntartásához elengedhetetlen. Hiányának korai jele az alacsony intenzitású fényhez való romló alkalmazkodás (farkasvakság). A megfelelő A-vitamin ellátottság érdekében törekedjünk a változatos, vegyes táplálkozásra. Étrendünkben kapjanak helyet a karotinoid-tartalmú növényi eredetű táplálékok is, pl. kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, spenót, brokkoli, kukorica

Mindemellett szerepeltessük étrendünkben a nagyobb A-vitamin tartalmú állati eredetű élelmiszereket is, például a tojássárgáját vagy tengeri halakat. A halakban található nagy mennyiségű Omega-3 zsírsav amellett, hogy segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a látást is kedvezően befolyásolja.

Az A-vitaminon kívül a C-, és az E-vitamin segít megelőzni olyan súlyos elváltozások kialakulását, mint a szem elhomályosulása, a sárgafolt időskori elváltozása, valamint enyhítheti és javíthatja a zöldhályog állapotát.

Ha a fenti szempontokra figyelünk, nagyobb az esély arra, hogy kevésbé romlik a szürkületben, sötétben látás és a színérzékelés, és ezzel együtt csökkenhet a látás elvesztésének kockázata öregkorban.

Táplálkozásunk tehát segíthet látásunk megőrzésében. Íme, néhány ínycsiklandozó recept, amely nem csak nagyon finom, de szemünk egészségét is kedvezően befolyásolja, hiszen gazdag a fent említett hatóanyagokban és vitaminokban. Jó étvágyat kívánunk!

Zöld krémleves 

HozzávalókZöld krémleves

  • 45 dkg brokkoli
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 marék spenót (tetszőleges)
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor citromfű
  • 500 ml főzőtejszín
  • 1 zöldségleveskocka
  • kis só
  • szerecsendió
  • pirított darabolt dió/ mandula/ tökmag

Elkészítés

A zöldségeket enyhén sós vízben megfőzzük: a brokkolit és a borsót együtt, a spenótot csak pár percre dobjuk hozzá a végén. A főzővizet leöntjük, csak kb. 3 dl víz maradjon a zöldségeken. Ezt követően beletesszük a leveskockát, ha felolvadt, levesszük a tűzről. Megvárjuk, míg kissé hűl, majd botmixerrel pépesítjük a zöldséget a vízben, és felöntjük tejszínnel. Ízesítjük kis sóval, reszelt szerecsendióval, majd egyszer átforraljuk. A  végén belekeverünk egy csokor nagyon apróra vágott újhagymát és citromfüvet. Tálaláskor pirított magokkal megszórjuk, zöldfűszerrel díszítjük.

 

Tengeri hal répalepénnyel és káposztával

HozzávalókTengeri hal répalepénnyel és káposztával

  • 50 dkg tengeri halfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 dl ketchup
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 evőkanál majoránna
  • 2 citrom

Répalepény:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál olaj
  • 3 közepes répa
  • 3 közepes burgonya
  • 1/2 fej hagyma
  • 1/2 kávéskanál só

Kedvenckáposzta:

  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kávéskanál mustármag
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis fej káposzta
  • 1/2 kávéskanál só
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítés

A felengedett halszeleteket az egyik citrom levével bedörzsöljük, besózzuk és állni hagyjuk 1 óráig. Az olajat elkeverjük a mustárral, a másik citrom levével, ketchuppal, borssal, majoránnával. A mártással a halszeletek mindkét oldalát megkenjük, és tepsibe egymás mellé fektetjük. Forró sütőben 25-30 percig pároljuk, majd a tetejét megpirítjuk.

A répát, krumplit és hagymát finomra reszeljük. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olajat, beletesszük a zöldségeket és fűszerezzük. Süssük egyik oldalát, amíg barna nem lesz, majd ezt követően fordítsuk meg és másik oldalát is süssük.

A hagymát és a káposztát vékonyra szeljük. Serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a mustármagot és a kurkumát, mikor sistereg, hozzáadjuk a hagymát és néhány percig együtt pirítjuk. Beletesszük a káposztát, sózzuk, és megpároljuk. Végül meghintjük citromlével.

Sütési hőfok: 200°C

 

Répatorta

HozzávalókRépatorta

  • 30 dkg rétesliszt (sima is jó)
  • 3 tojás
  • 25-30 dkg reszelt sárgarépa
  • 1,5 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kis fahéj
  • 1 csomag sütőpor

Mázhoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál vaj
  • tojásfehérje
  • kis citromlé

Elkészítés

A cukrot kikavarjuk a tojássárgájával és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk és kis fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítjük. A  tojásfehérjékből habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk, majd sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük. A máz hozzávalóit kb. méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Díszítésnek használhatunk marcipánrépát.

Sütési hőfok: 180°C


Receptek forrása: NoSalty.hu

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?





Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark