Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Cikkek Szemrevaló Újévi Finomságok

Szemrevaló Újévi Finomságok

parajos_lasagneAz A-vitamin egyike volt annak a 13 vitaminfajtának, amit a legelőször fedeztek föl a világon. Ez a zsírban oldódó vitamin amellett, hogy hozzájárul az emberi szövetek növekedéséhez és regenerálódásához, az éles látás és az egészséges bőr megőrzésében is kiemelkedő szerephez jut. Támogatja továbbá a csontok és a fogak fejlődését is.



A-vitamint manapság már számos táplálék segítségével bejutathatjuk a szervezetünkbe. Az állati eredetű élelmiszerekben retinol, a növényi eredetű élelmiszerekben pedig karotinoidok formájában található meg. A legmagasabb A-vitamin tartalmú ételek a máj, az édesburgonya, a sárgarépa, a sütőtök, a mangó, a paraj, a sárgadinnye, a sárgabarack, a tej, a tojássárgája és a mozzarella sajt.

A lutein a karotinoidok csoportjába tartozik, fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek. A lutein elnyeli a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesíti a retinában lévő szabadgyököket, ezáltal csökkenti a sárgafolt-degeneráció veszélyét, vagyis az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Az új évben a hűvös napokra ajánljuk a következő kiadós, ugyanakkor immunerősítő ételek, melyek segítségével a megfelelő mennyiségű A-vitamint és luteint juttathatjuk be a szervezetünkbe szemünk egészségének megóvása érdekében:

 

Rozmaringos édesburgonya krémleves

rozmaringos-batata-leves

 
Hozzávalók
1 nagy fej vöröshagyma
1 púpos ek rozmaring levél (friss)
3 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
Negyed tk chilipehely (szárított)
1 kg édesburgonya
1.2l zöldségalaplé
10 dkg kéksajt (opcionális)

Elkészítés
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, majd az édesburgonyát megpucoljuk, kockákra felvágjuk. Az olívaolajat egy lábasban felmelegítjük, ebben a hagymát és rozmaring leveleket 3-5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát és chilit, egy percig kevergetjük. Ezután következnek az édesburgonya darabok, két-három percig kevergetjük, majd felöntjük a forró levessel. Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük – de nem szétfőzzük. Botturmixszal krémessé turmixoljuk, ha szükséges, egy szűrőn átpasszírozzuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Melegen tálaljuk, esetleg kéksajtot morzsálunk rá.

Forrás: www.tutitippek.hu

Sütőtökös rizottó füstölt libamájjal

sutotok_rizotto_libamajjal

Hozzávalók
200 g rizs
5 g friss kakukkfű
10 g újhagyma
30 g vaj
500 g sütőtök
30 g extra szűz olívaolaj
néhány gerezd hámozott, zúzott fokhagyma
fehérbor
5 g friss zsálya
só és bors ízlés szerint
csirkealaplé

Elkészítés
Helyezzük a félbevágott, kimagozott tököket egy tepsibe a kakukkfűvel és a fokhagymával. Adjuk hozzá az olívaolaj felét, és fedjük le alufóliával. Tegyük az egészet az előmelegített sütőbe (180 °C), és süssük kb. 40 percig, amíg a tök közepe teljesen megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, majd kanalazzuk ki a húsát és turmixoljuk össze. Sóval, borssal ízesíthetjük, tetszés szerint. Pirítsuk meg a vékonyra szeletelt újhagymát egy forró serpenyőben, majd adjuk hozzá a rizst és további 5 percig pirítsuk az egészet együtt közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a fehérbort, majd forraljuk össze alaposan annak érdekében, hogy a bor elveszítse a savasságát, majd öntsük fel a forró csirkealaplével és a tökpürével úgy, hogy teljesen befedje a folyadék. Ezután kb. 18 percig főzzük az egészet, hogy elérje a kívánt állagot. Végezetül keverjük hozzá a hideg vajat.

Füstölt libamáj:
40 g szeletelt libamáj,
személyenként 10 g füstölőpor
5 g kakukkfű
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
Tegyük az egész libamájat egy dupla lábasba, amelynek alsó szintjére helyezzük a füstölőport és az felső szintjére pedig a libamájat. Nagyon fontos, hogy a por ne kapjon lángra, mert keserű lesz a libamáj. Kb. 8 percig füstöljük (a méretétől függően), majd tálalás előtt szeleteljük fel.

Tálalás:
Először a rizottót helyezzük a tányérra, majd tegyük a tetejére a libamájat. Pár csepp érlelt balzsamecet kerülhet a rizottó köré, hogy fokozzuk az íz hatást.

Forrás: www.life-style.hu

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36-1-391-0225
Fax: +36-1-391-0226
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?





Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark