Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Hasznos tanácsok Kontaktlencsét viselőknek A lágy kontaktlencse jelene és jövője Európában és a világban

A lágy kontaktlencse jelene és jövője Európában és a világban

Opticnet - A lágy kontaktlencseNyugat-európai és amerikai piaci irányzatok a jövőben: Magyarországon a piac formája és képe különbözik és különbözni fog a nyugati-európai, amerikai mintáktól.

A világpiac értékelésével tudjuk, hogy a piac lassan, évente 3-5% közötti nagyságrenddel bővül. Bár ez egy lassú piacbővülés, ennek ellenére az eladott lencsék száma növekszik, mert az irány az éves lencsék felől a gyakrabban cserélhető, eldobható lencsék felé mutat. Ennek oka, hogy a vevők kényelmi okokból, a szemorvos és az optikai szakma higiéniai okokból jogosan ezt az irányt támogatja. Ennek eredményeként a nyugati piacokon az átlagos lencsék fogyasztási száma gyorsan nő. Közép- és Kelet-Európa anyagi okokból a lassabb, konzervatív fejlodést hozza magával. Ez vonatkozik Dél-Amerikára is. A hat hónapos hordási idő kezdetétől eljutottunk a napi eldobható kontaktlencsékig.

Tíz évvel ezelott tíz páciens átlagosan fejenként négy hagyományos lencsét vásárolt évente, ami negyven lencsét jelentett. Ha ugyanezt a tíz pácienst ma megnézzük, hat váltott havi eldobható lencse hordására, és négynapi eldobható lencsét hord. Feltehetően - ha az átlagot nézzük - a 40 db évi lencse helyett ma közel 1000 db lencsét vásárolnak. Ha beszorozzuk ezt a számot a világ kontaktlencse viselőinek számával, egyértelmű, hogy ez egy hatalmas piacot jelent. Ez természetesen hallatlan nyomást gyakorol a világ nagy gyártó cégeire, amelyek együttesen több százmillió lencsét gyártanak évente.

Opticnet - Lágy kontaktlencsePárhuzamosan az eldobható lencsék népszerűségével, a mennyiségek megnőttek és a piaci követelmények eredményeképpen az új gyártási folyamatok alacsonyabb termelési árakat nyújtanak. Világos, hogy bizonyos országok puha nemzeti valutával és inflációs tendenciájukkal ennek az ár struktúrának az előnyeit csak mérsékelt formában élvezhetik. A lencséket, amelyet az Ocular Sclences és más, hasonló nagyságrendű gyártók termelnek, összehasonlíthatatlanul jobb minőségűek, mint 15 évvel ezelőtt és az áruk is a negyede, mint akkor. Ennek eredményeként a termelés az egyre nagyobb, termelékenyebb cégeknél összpontosul. A világ öt legnagyobb kontaktlencse gyártója: Johnson & Johnson, Ciba, Baush & Lomb, Ocular Sclences, Wesley Jessen. Ezek mind az Amerikai Egyesült Államok gyártói, miután a kontaktlencse eladás világpiacának 60%-át Amerika jelenti.

A kontaktlencse világpiac 75-80%-át a lágy lencsék forgalmazása jelenti, a GP lencsék 20-25%-ot képviselnek. A lágy lencse piac több mint 70%-át eldobható lencsék teszik ki, a havi és az egy napos eldobható lencsék legnagyobb piaca az Egyesült Királyság, Skandinávia és Japán. Az eldobható lencsék átlag hordási ideje Európában 1 hónap, míg Egyesült Államokban 2 hét. Az 1 napos eldobható lencse egyenlőre nagyon lassan terjed. Tanulmányok szerint, ha az Egyesült Államokban a napi lencsék ára eléri a páronkénti 1dollárt, akkor ez jelentosen felgyorsíthatja a piaci elterjedését. Európában is megindult egy irányzat internet-, televízió- és sajtóhirdetéseken keresztül a nagybani, postán keresztül történő értékesítés felé. Ez az Egyesült Államokban kb. 100.000.000 dolláros piacot jelent. Ez az értékesítési forma nagy veszélyt jelent az önállóan dolgozó optikusok részére, ezért az Ocular Sclences új stratégiák kidolgozásán fáradozik eme nem kívánatos jelenség visszaszorítására.

Összegezve mit mutat a jövő? Feltehetőleg két alapvető irányzat fog dominálni. Az egyik az eldobható lencsék piacának minden variációja. Ha az egynapos lencse eléri a mágikus 1dollár/pár szintet, ez ugrásszeruen emeli ezen lencsék elérhetőségét, népszerűségét és egy új vevőkört hoz létre, az alkalmi lágy kontaktlencse-hordók rétegét. Ide tartoznak azok, akik sporthoz, esti szórakozáshoz, utazáshoz, nyaraláshoz, kirándulásokhoz fognak lencsét viselni, mert ez kényelmesebb, esztétikusabb, mint egy szemüveg. Az 1 napos eldobható lencse nem csak a lusták paradicsoma, hanem mindenkit felment a lencsetisztítás alól. A tórikus, színes, bifokális és varifokális lencsék fóliás, úgynevezett "blister pack" csomagolásban kerülnek piacra, kényelmi és anyagi megfontolásokból. Az erősen növekedő presbyopia piac kívánságára egy szofisztikált varifókuszos tervezést fog magával hozni.

A másik figyelemreméltó irányzat az eldobható lencséket elutasító nézet. Kísérletek folynak egy új, hosszított viseletű lencse gyártására. Ezek próbálkozások egy silica-hidrogén alapanyagú lencse előállítására irányulnak, a cél egy magas DK-értékû lencse, amely a corneális metabolizmust támogatja állandó hordással. Biztos vagyok abban, hogy a 15 évvel ezelőtt népszerû hosszított viseletű lencséket nem lesz egyszerű a szemorvosoknak és az optikusoknak újra népszerűvé tenni. Világos, hogy a közönség előnyösen fogadna egy lencsét, amellyel nem kell foglalkoznia, de még várni kell arra, hogy ezek a kísérletek teljes sikert biztosítanak.

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a kontaktlencsék hosszú utat tettek meg napjainkig és biztosított a sikeres jövő. Záró gondolatként csak annyit, hogy - az Egyesült Államokat kivéve - a teljes optikai piacnak csak az 5-7%-át jelenti a kontaktlencse. Így még sok munka áll előttünk a kontaktlencse népszerűsítése és a piac kiszélesítése terén.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark