Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Hasznos tanácsok Kontaktlencsét viselőknek Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Kontaktlencse-viselők gyakori kérdései

Opticnet - A kontaktlencse helyes használataGyakran ismételt kérdések a kontaktlencse viselésével, használatával és ápolásával kapcsolatban.

Miért kell megtisztítani és fertõtleníteni a kontaktlencsét?

A tisztítás eltávolítja a lencsére esetlegesen rárakódott üledékeket, szennyezõdéseket, a fertõtlenítés elpusztítja a baktériumokat, más kórokozókat.

Miért korlátozott a lencse viselhetõségének ideje?

A szaruhártya (cornea), a szem tiszta része, nem tartalmaz vérereket, véredényeket. Azért véredénymentes, hogy akadálytalanul tudja továbbítani a fényt. Mivel a vérbõl így nem kaphat oxigént ez az élõ szövet, a levegõbõl kell azt beszereznie. A kontaktlencse gátolja a korneához igyekvõ oxigénáramlást, ezért a korneasejtek anyagcsere-folyamata megváltozik, a szövet megvastagodik, ezt a folyamatot ödémának nevezünk.A kontaktlencsék olyan anyagból készülnek, amely a lehetõ legtöbb oxigénmennyiséget engedi át. Ez azonban általában nem egyenlõ azzal, ami kontaktlencse nélkül jutna el a szaruhártyáig, ezért a kontaktlencse viselési idejét az oxigénellátási korlátozáshoz kell igazítani.

Elveszíthetem-e a szememben a kontaktlencsét?

A válasz röviden: nem. A kötõhártya, a szem fehér részét (sclera) borító szövet zsákutcát képez a kornea szélétõl a szemhéj szegélyéig. A lágy kontaktlencse néha összegyűrõdhet, s ilyenkor nehéz megtalálni. A szemész megtalálja és visszahelyezi azt.

Honnan tudom, hogy kiesett a szemembõl a kontaktlencse?

Le kell takarni a másik szemet, hogy megállapítsuk a látásunk tiszta-e abban a szemünkben, amelybõl úgy véljük, kiesett a lencse. Ha a kép elmosódott, homályos, akkor több mint valószínű, hogy a lencse vagy elmozdult a korneáról, vagy kiesett a szembõl.

Honnan tudom, ha rossz szembe raktam a lencsét?

Ellenõrizzük a látásunkat mindkét szemnél külön-külön úgy, hogy letakarjuk a kezünkkel. Ha a kép nem tiszta, cseréljük ki a lencséket, és ellenõrizzük ismét a látást. Ha így sem sikerült eldönteni a kérdést, a kontaktológus segítségét kell kérni.

Honnan lehet tudni, hogy a lencse ki van fordulva?

A lágy lencse az ujj végére helyezve, normál állapotban gömb felszínű, kifordítva a szélük visszahajlik egy kicsit. Inkább tányérra hasonlít. A kemény lencse nem fordul ki.

Honnan tudom, hogy mikor kell megválnom eldobható lencsémtől?

A lencsék élettartamuk lejártával nem pusztítják el önmagukat automatikusan. Ha lejárt az idejük, a lencséket ki kell dobni, a kontaktológus és az útmutató javaslatának megfelelõen. A használhatósági idõt a kontaktlencse-viseléssel járó esetleges szövõdmények minimalizálásához szabják meg, tehát azt be kell tartani!

Tárolhatom-e a lencséket csapvízben?

Nem!!! A vízben rengeteg szennyezõ mikro-organizmus található, például az acanthomeba, amely a kornea szövetébõl táplálkozik. A vízben tárolás a fertõtlenítést is teljesen eredménytelenné teszi. Ott megszűnik a fertõtlenítõ hatás. A vízzel a kontaktlencsét igen fertõzõ mikroorganizmusoknak tesszük ki. Ezenkívül a vízben oldott állapotban levõ kalcium a lencsét tönkreteszi.

Tárolhatom-e a lencséket szárazon?

A lágy lencséket semmi esetre sem! A lágy lencse szárazon tárolva olyan lesz, mint a corn-flakes, recseg-ropog és eltörik, amikor megérintjük. A merev lencséket is tároló/fertõtlenítõ oldatban kell tárolni a lencsék szennyezõdésének csökkentése céljából.

Mennyi idõ alatt lehet megszokni az új lencséket?

Az optikus elõírásától függ, hogy a lencsék viselhetõsége mennyi idõ alatt éri el a maximális órát.

Miért kell protein-eltávolítót használni?

A kontaktlencse a viselés közben egy komplex nedves környezetben van. A könnyfilm több különbözõ fehérjét tartalmaz, amelyek közvetlenül érintkeznek a kontaktlencse felszínével. A fehérje felrakódása csökkenti a felszín nedvesedõ képességét, és ködössé, foltossá, maszatossá teszi a látást. A komfortérzés romlik, és allergiás reakciók is kialakulhatnak. A protein eltávolító - leggyakrabban valamilyen enzim - csökkenti a lencsére telepedett fehérjék mennyiségét. Az eldobható kontaktlencsék egyik elõnye, hogy nem szükséges hozzájuk protein-oldót használni, mivel elõbb eldobjuk õket, mielõtt jelentõs mennyiségű fehérjehulladék ülne ki rájuk.

Kontaktlencse viselés során használhatok-e szemcseppeket?

Az általános szemcseppeket nem szabad kontaktlencsékkel együtt használni, egyrészt, mert a lágy lencse elnyeli a szemcseppet, amely anyagai aztán felhalmozódnak a lencsén belül. Másrészt a csepp szaruhártyára gyakorolt hatása miatt a kontaktlencse károsíthatja a hámréteget. (beteg szemen egyébként sem szabad kontaktlencsét viselni) Több gyógyszergyár is készít speciális, kenõcsöket, nedvesítõket kontaktlencse-viselõk számára. Bármilyen kétség merül fel az oldattal szemben, azonnal beszéljük meg egy kontaktológussal.

Hogyan kerülhetem el kontaktlencse-viselés közben a szemkiszáradást?

Kontaktlencséhez alkalmazható nedvesítõt (lubrikáns) kell használni. A sima "műkönny" nem megfelelõ. Légkondicionált környezetben könnyen elõfordulhat szárazság. Ha a nedvesítõvel a probléma nem szűnik, konzultálni kell egy kontaktológussal.

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark