Opticnet a szakértő látszerészek csoportja

Ön itt áll: Magazin Riportok Sztársarok: Interjú Jáksó Lászlóval

Sztársarok: Interjú Jáksó Lászlóval

Jáksó László„Sosem teljes a reggeli öltözékem, amíg nem vettem fel a szemüvegem" Interjú Jáksó Lászlóval.

Eredetileg nem műsorvezetőnek készültél. Minek köszönhetően döntöttél úgy, hogy média szereplésből keresed meg a kenyered?

JL: Sodródtam. Épp programokat írogattam, amikor gyermekem édesanyja elém tette a felvételi tájékoztatót, hogy nézd már, itt műsorvezetőket képeznek, ráadásul két utcányira, a Király utcában van a felvételi és ráadásul most. Megkérdeztem, hogy átveszi-e addig a munkát, amíg átmegyek kirúgatni magam, azt mondta, persze. Átmentem, teszteket csináltunk, visszajöttem, gondoltam, biztos nem lesz gond, ezren jelentkeztünk tíz helyre. Aztán megjött a papír, hogy az első rostán átmentem. Mondom, hohó! Nem baj - mondta Gabi - , majd kiesel a második rostán. Újra elmentem. Akkor sem estem ki. A harmadikon sem. Mondom, éhen fogunk dögleni, ez egy nappali szak. Gabi eltuszkolt, hogy menj szépen, jó lesz az neked. Végigjártam, kicsit szenvedtünk, mert pénzt is kellett keresni, hol a munkahelyemről akartak kirúgni, hol a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, de aztán diplomám lett és kész. Azóta ezt csinálom... sok ember közül pont bennünket vettek fel, nem lenne fair, ha elhagynám a pályát, miután elvettem a helyet valaki mástól esetleg.

Mit szeretsz a foglalkozásodban a leginkább?

jakso laszlo3_lightboxJL: A kommunikációt. Ezt tartom minden művészet, sőt tudomány alapjának is, bármilyen furcsán is hangzik. Nagyon kevés olyan dolog van, amit lehet úgy is csinálni, hogy másokat nem vonsz bele, de azokat meg talán nem is érdemes. El kell mondanod otthon, mi történt aznap, tanítanod kell a gyereket, sztorikat mesélsz a barátoknak, sőt, a passzív oldalát is ismerned kell ugyanennek a sportnak: meg kell értened, mit mond a tévé, mit NEM mond a tévé, mit írnak az újságok s ez valójában mit jelent. Ez a szakmám. Ezt szeretem a legjobban, bár újra és újra elkeserítenek azok az emberek, akik ebben a sportágban gyengék. A legjobban az tud fájni, ha egy egyébként okos ember nem képes magát megértetni, saját hibáját elismerni, saját helyét megtalálni a világban s érdekeit úgy megvédeni, hogy azzal másokat ne bántson meg. Pedig ez a művészet, nem a hegedülés.

A Heti Hetes műsorvezetőjeként igen rendhagyó módon irányítod a beszélgetés alakulását. Tudatosan ilyen a műsorvezetési stílusod, vagy magánemberként is hasonlóan viselkedsz?

JL: Sokféleképpen viselkedem. Nagy baj lenne, ha csak egyféle tudnék lenni. Most például két egészen különböző stílusban vezetek műsort: a Danubiusban "one man show"-jelleggel, keményebben, beszólogatva, abszolút irányítóként. A Heti hetesben csak mérsékelten irányítok, ott nincs szükség ennél többre részemről. Inkább csak továbblendítem a beszélgetést, ha már körbejártuk a hírt. A többit pedig lehet valami látens, roppant ügyes irányítási stratégiának hinni - nem az. A többi csak hülyéskedés.

A korábbi házasságodból született egy fiad, Bence, aki azonban sajnos nem él veled. Ha jól számolom, most lép épp kamaszkorba. Milyen a kapcsolatod vele? Hogyan viseli az édesapja népszerűségével járó ismertséget?

JL: Tesz rá. Magasról. Mármint az ismertségre. Jól van, köszöni, most voltunk együtt nyaralni. Sohasem misztifikáltam túl azt, amit csinálok, de nem is akartam a földbe taposni előtte. Azt nem mondtam neki soha, hogy ez valami nagy dolog, de mentegetőzni sem kezdtem miatta. Ez is egy munka és kész. Így aztán ő is így tekint rá. Nem problémázik rajta, amennyire tudom - bár az is hazudik, aki azt állítja, hogy belelát egy kamasz fejébe.

Rengeteg pletykát hallani rólad nap, mint nap a sajtóban, különösen, ami a nőügyeket illeti. Van "kedvenced" közülük? Apropó, milyen is a Te nőideálod valójában?

jakso laszlo_lightboxJL: A sajtóbéli játékaimnak egyetlen célja volt: sohasem akarom kiadni az igazi magánéletemet. Ezt viszont nem lehet úgy megoldani, hogy keménykedni próbálok az újságírókkal. Egyrészt rengeteg barátom van közöttük, de ami még fontosabb: értem, mit miért csinálnak. Közszereplő vagyok, ezért el kell fogadnom, amivel ez a munka, ez a státusz jár: ha egy lány kezét markolva mennék sajtós partira, akkor a legjobb barátomtól sem kérhetném, hogy ezt ne írja meg. Ez egyszerűen nem lehetséges: neki is van főnöke, ez a munkája. Ennyi. Ezért inkább túlhajtottam a dolgot, így mára az sem érdekelne senkit, ha argentin pornószínésznő szülne nekem gyereket. Sokan kérdezik tőlem, mi igaz abból, ami megjelent s mi nem: összevissza keveredett a két kategória és ez így van rendjén. A nőideálom pedig... mikor mi. Valami megfog valakiben és kész. Pont, mint másoknál.

Ha jól tudom, már gyermekkorod óta szemüveget viselsz. Zavart valaha is, hogy szemüveges vagy? Miért is kell pontosan szemüveget hordanod?

JL: Első általánosban, a szokásos szemvizsgálat során szűrtek ki és rögtön lett egy két és fél dioptriás szemüvegem. Minthogy édesapám vak volt s abban az időben a genetika még sehol sem tartott, a megkérdezett orvosok fele-fele arányban mondták a szüleimnek, hogy örökölni fogom a vakságot. Egy kissé megijedtek emiatt. Vagy inkább nagyon. Akkoriban még nem volt nagy divat a magánorvos, de nekem szereztek egyet, egy magánszemészt. Ő vizsgálgatott, nyugtatgatta a szüleimet. Azóta vagyok szemüveges. Az a vicc, hogy mára a jó irányba mozdult el mindkét szemem, mínusz két és fél dioptria helyett plusz 0,5, ami szinte semmi, talán nem is kellene hordanom. Viszont nem teljes a reggeli öltözésem, míg nem vettem fel a szemüvegemet. Ezért nincs például kontaktlencsém sem - akkor is fel akarnám tenni a szemüveget. Szeretek szemüveges lenni.

Milyen szemüvegben érzed jól magad, esetleg van kedvenc típusod, márkád? Jelenleg milyen szemüveget használsz?

JL: Nem vagyok márkahű. Azt hordom, ami megtetszik. Mindenesetre a kerek vagy kerekded ezüstszínű fémkereteket szeretem, eléggé idegesít is, hogy ez kiment a divatból. Legalábbis nem találok teljesen kerek, John Lennon-stílusú szemüveget. Minthogy hatéves korom óta vagyok szemüveges, elég vadul tisztítom és teszem fel, éppen ezért jó, ha mindent kibír a keret.

A szemünk egészségének megóvása fontos dolog. Te milyen gyakran vizsgáltatod meg a szemedet és csináltatsz új szemüveget?

JL: Nem vagyok jó a karbantartásban és nem megyek orvoshoz, amíg nem muszáj. Mostanában észrevettem, hogy rosszul látom a telefont SMS-ezés közben, ezért elmentem megméretni a szemem és az jött ki, hogy multifokális lencse kellene. De még nem csináltattam meg. Öregnek érzem magam attól, hogy már nem tudok ugyanazzal a szemüveggel távolra nézni és olvasni. Inkább leveszem, amikor SMS-ezek, így sem rossz.

A médiában megjelent fotóid alapján úgy tűnik, hogy fényre sötétedő lencsét használsz. Mik a tapasztalataid vele? Kinek ajánlanád a viselésüket?

JL: Most épp nem, a legutóbbi lencsém nem ilyen, de szerintem megint ilyet fogok használni. Nekem nagyon jók a tapasztalataim a fényre sötétedő lencsével, de csak azzal, amelyik teljesen átlátszó is tud lenni. Azt is mondják még, hogy érdemes vigyázni arra, hogy az UV-fényt is szűrje a lencse, hiszen a sötétedéssel folyamatosan nyitva tartja a pupillákat. Ha ilyen a szemüveg, akkor szerintem roppant kényelmes tud lenni: az ember nem hunyorog erős fénynél sem.

Van esetleg valami olyan vicces történeted, ami a szemüvegedhez kapcsolódik, és szívesen megosztanád az olvasókkal is?

JL: Nem nekem volt vicces, inkább az iskola erős gyerekeinek, de valamiért mindig a szemüvegemmel kezdték a verést. Gyakran vertek. A végén ez már olyan szertartássá vált, hogy ha jöttek felém, én törtem el a szemüvegemet, ez így kevésbé volt veszélyes, mintha az arcomba csapták ököllel. Emiatt s azért is, mert ha otthon székre vagy fotelre tettem a hemüt, apám biztosan ráült, elég sok lencsét fogyasztottam akkoriban. :)

Opticnet központi iroda

Cím: 1143 Budapest,
Hungária körút 67. 1. emelet
Telefon: +36 70 520 4220
E-mail: info@opticnet.hu
Skype: opticnet.hungary
Közösség: Twitter, Facebook

Szavazás

Milyen szemüveglencsét visel Ön?

Eredmények

6x Opticnet garancia

Opticnet 6x garanciarendszere biztosítja, hogy Ön mindig kimagasló minőségű terméket és szolgáltatást kapjon üzleteinkben. Bővebben... opticnetgarancia
Share/Save/Bookmark